Közösen a bűnmegelőzésért

Közösen a Dél-Alföldi régió külterületeinek biztonságáért...

tanyaprogramA Dél-alföldi régió megyéinek település szerkezetét vizsgálva megállapítható, hogy kiterjedt tanyavilággal rendelkeznek. A legfrissebb népszámlálási adatok (2011. év, forrás KSH) Bács-Kiskun megye lakosságának 12,7 %-a, 67.644 fő, Békés megye lakosságának 4,4 %-a, 15.838 fő, Csongrád megye lakosságának 9,2%-a 37.572 fő él külterületen.

A rendőrség tapasztalata szerint a tanyán élő emberek fokozottan veszélyeztetettebbek kriminalizálódásukat tekintve, hiszen helyzetüknél fogva – külterületek infrastrukturális állapota (esetenként vezetékes ivóvíz, gáz, villany, közvilágítás hiánya, rossz minőségű úthálózat) közvetlen szomszédok, segítségkérési lehetőségek hiánya – védtelenebbek, mint a településeken élő lakosság.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság évek óta kiemelt figyelmet fordít a tanyákon élő emberek biztonságának javítására, áldozattá válásuk megelőzésére. Mindhárom rendőr-főkapitányság illetékességi területéhez kapcsolódóan létrehozta a saját tanyaprogramját. A közel húsz éve sikerrel folytatott programok keretében személyes tanácsadással, visszatérő látogatásokkal, szóró-, és tájékoztató anyagok tanyákon élők részére történő eljuttatásával, együttműködő szervek (polgárőrség, mezőőri szolgálat-, tanya-, falugondnoki szolgálat munkatársai, stb.) bevonásával csökkentették a külterületen élők sérelmére elkövetett bűncselekmények arányát, ezáltal javítva szubjektív biztonságérzetüket.

A Békés, Csongrád, Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságok a tanyákon élők biztonságának javítása érdekében nyújtotta be pályázatát „Közösen a Dél-Alföldi régió külterületeinek biztonságáért, az élhetőbb tanyavilágért” címmel a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácshoz, mely pozitív elbírálásban részesült.JÁTÉKKAL A GYERMEKEK BIZTONSÁGÁÉRT


Általános iskolásoknak szervezett táborba és iskolai rendezvényekre látogattak el a rendőrség bűn-és baleset-megelőzési munkatársai.

ÉRDEKES ÉS TANULSÁGOS PROGRAM


Több szervezet, köztük a rendőrség várta a gyermekeket különböző egészséggel, biztonsággal kapcsolatos ismeretterjesztő játékokkal Szarvason.

NEM JÖTT BE AZ UNOKÁS TRÜKK


Egy békéscsabai nagymama azt tette, amit a rendőrség a bűnmegelőzési ajánlásokban rendszeresen megfogalmaz. Így nem tudták becsapni, nem érte kár.

FÓRUMOK A BŰNMEGELŐZÉSRŐL


Békés megyében Medgyesbodzáson, Mezőhegyesen és Végegyházán is bűnmegelőzési témájú előadással, tanácsadással várják az érdeklődőket a rendőrség munkatársai.
Home / / Közösen a Dél-Alföldi régió külterületeinek biztonságáért...