Közösen a bűnmegelőzésért

Hírek, információk


ÖN (NEM) NYERT! - CSALÓK A VONAL VÉGÉN

2017. szeptember 05.

   

Az elmúlt hónapokban Békés megyében több bejelentés érkezett telefonos csalásokról a rendőrségre. Ismeretlenek hívtak fel telefonszámokat és azoknak, akik fogadták a hívást, azt mondták, hogy nyertek. Egy újkígyósi nőnek 2017. augusztus 31-én 250 ezer forint pénznyereményt ígért egy férfi. Azt mondta a nőnek, hogy úgy juthat hozzá a nyereményéhez, ha elmegy egy bankautomatához, beteszi a bankkártyáját és beüti azokat a „kódokat”, amiket diktál neki.

A kódnak nevezett számsorok mobiltelefonszámok voltak. A csaló így töltette fel SIM-kártyái egyenlegét. Az újkígyósi nő hatszor ismételte meg a műveletet, minden esetben 15 ezer forintot utalt át. Az idegen egy hetedik „kódot” is diktált neki, de a bankkártyára beállított napi limit miatt a hetedik átutalás már nem teljesült.

A rendőrség ismételten kér mindenkit, hogy legyen elővigyázatos. Ha ismeretlenek nyeremény ígéretével hívják fel, semmiképpen ne adja meg személyes adatait, bankszámlaszámát, bankkártyája PIN-kódját, ne utaljon át pénzt. Idősebb családtagjaiknak, ismerőseiknek beszéljenek a telefonos csalásokról, kérjék meg őket is arra, hogy legyenek elővigyázatosak. Hasznos lehet a bankkártyákhoz napi limitet beállítani.

Az ismeretlen telefonálók szinte mindig valamilyen cég nyereményjátékára hivatkoznak. Az újkígyósi esetben két mobilszolgáltató közös játékáról beszélt az idegen. A szolgáltatóknak van információs telefonvonala, tehát a felhívott előfizetők meg tudják kérdezni, hogy van-e egyáltalán olyan játék, amelyről a hívott fél beszél, illetve jelezni tudják a cégnek, hogy csaláshoz használják fel a nevüket.

Amennyiben ilyen hívást fogadtak és pénzt utaltak át, a lehető legrövidebb időn belül értesítsék a rendőrséget a 112-es segélyhívón.JÁTÉKKAL A GYERMEKEK BIZTONSÁGÁÉRT


Általános iskolásoknak szervezett táborba és iskolai rendezvényekre látogattak el a rendőrség bűn-és baleset-megelőzési munkatársai.

ÉRDEKES ÉS TANULSÁGOS PROGRAM


Több szervezet, köztük a rendőrség várta a gyermekeket különböző egészséggel, biztonsággal kapcsolatos ismeretterjesztő játékokkal Szarvason.

NEM JÖTT BE AZ UNOKÁS TRÜKK


Egy békéscsabai nagymama azt tette, amit a rendőrség a bűnmegelőzési ajánlásokban rendszeresen megfogalmaz. Így nem tudták becsapni, nem érte kár.

FÓRUMOK A BŰNMEGELŐZÉSRŐL


Békés megyében Medgyesbodzáson, Mezőhegyesen és Végegyházán is bűnmegelőzési témájú előadással, tanácsadással várják az érdeklődőket a rendőrség munkatársai.
Home / Hírek / ÖN (NEM) NYERT! - CSALÓK A VONAL VÉGÉN