Közösen a bűnmegelőzésért

Hírek, információk


Érdemes megfogadni tanácsainkat...

2015. május 05.

   

Érdemes megfogadni tanácsainkat, mert a bunelkövetok eloszeretettel választanak célpontul olyan tanyákat, állattartó farmokat, gazdasági épületeket, ahol nagy számban tartanak haszonállatokat, ahová a tulajdonosok távollétét, az ingatlanok elszigeteltségét, illetve nem megfelelo védelmét kihasználva viszonylag könnyen, különösebb kockázat nélkül be tudnak hatolni. Sokszor már a buncselekmény elkövetése elott terepszemlét tartanak, feltérképezik azokat a helyeket, ahol legfeljebb csak idoszakosan tartózkodik valaki, vagy ahol egyedülálló, idos, sokszor védekezésre képtelen emberek laknak. A gyakran hiányzó vagy hiányos kerítés, a záratlan tanya, gazdasági épület, az elöl hagyott munkagépek, termeloeszközök, a házorzo kutya nemléte jelentosen megkönnyítheti dolgukat.

Udvaron, színben tárolt gépek, munkaeszközök esetén érdemes terület-felügyeleti eszközöket (riasztóhálózatra kötött kültéri mozgásérzékelő, mozgásérzékelős kültéri lámpa, riasztócsengő stb.) beszerezni. Kiemelt fontosságú az épületek behatolás elleni védelme is: az ajtókra, ablakokra eros rács felszerelése, emellett (mivel egy zár nem zár) javasoljuk, hogy az ajtókra minimum két zárat, például biztonsági zárat és hevederzárat, illetve törésbiztos lakatot szereltessenek fel. Az ajtó- valamint az ablakpántokat, azok rögzítését célszeru megerosíteni, leemelésgátlót felszerelni. A tapasztalatok azt mutatják, érdemes a fészerekre, ólakra, kamrákra, télen a füstölore is zárat, lakatot tenni. Kiegészíto megoldásként az
ingatlanokban idokapcsolót is alkalmazhatnak, amellyel idozítetten (akár eltéro idopontokban), a tulajdonos távollétében is ki- és bekapcsolhatók a kiválasztott elektromos készülékek,  így a bunelkövetok azt hihetik, valaki otthon tartózkodik.

Javasoljuk továbbá, hogy az otthon tartott értéktárgyakról (elektronikus berendezések, ékszerek, gépek...) készítsenek házi értékleltárt, feltüntetve a típust, gyártási számot, küllemi ismertetojegyeket. Ha lehetoség van rá, készítsenek fényképfelvételt is. Mindez megkönnyítheti a felderítést, illetve a tárgyak azonosítását. Bunmegelozési szempontból szintén nagy jelentoségu lehet, ha a külterületen élok  gyelnek közelebbi és távolabb élo szomszédaikra, a lakókörnyezetükben felbukkanó idegen jármuvekre, személyekre, és jelzik a polgároröknek vagy a rendoröknek, ha valami gyanúsat észlelnek. Érdemes ilyenkor meg gyelni az idegenek küllemét, viselkedését, feljegyezni a jármu rendszámát, haladási irányát is.

A vagyonvédelmet segíto mechanikus (kerítések, rácsok, zárak), illetve elektronikus (riasztó, kamerák, fény- és hangjelzok)  biztonsági eszközök, rendszerek hathatós segítséget nyújthatnak a buncselekmények megelozésében, megszakításában, adott esetben az elkövetok elfogásában.JÁTÉKKAL A GYERMEKEK BIZTONSÁGÁÉRT


Általános iskolásoknak szervezett táborba és iskolai rendezvényekre látogattak el a rendőrség bűn-és baleset-megelőzési munkatársai.

ÉRDEKES ÉS TANULSÁGOS PROGRAM


Több szervezet, köztük a rendőrség várta a gyermekeket különböző egészséggel, biztonsággal kapcsolatos ismeretterjesztő játékokkal Szarvason.

NEM JÖTT BE AZ UNOKÁS TRÜKK


Egy békéscsabai nagymama azt tette, amit a rendőrség a bűnmegelőzési ajánlásokban rendszeresen megfogalmaz. Így nem tudták becsapni, nem érte kár.

FÓRUMOK A BŰNMEGELŐZÉSRŐL


Békés megyében Medgyesbodzáson, Mezőhegyesen és Végegyházán is bűnmegelőzési témájú előadással, tanácsadással várják az érdeklődőket a rendőrség munkatársai.
Home / Hírek / Érdemes megfogadni tanácsainkat...