Közösen a bűnmegelőzésért

Hírek, információk


BŰNMEGELŐZÉSI ELŐADÁS SARKADON

2018. július 25.

   

Időseknek és kísérőiknek tartott bűnmegelőzési előadást a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya Sarkadon. A tanácsadás, amelyen negyvenen vettek részt, a nyugdíjasokat leginkább érintő bűncselekmények megelőzési lehetőségeiről szólt. A kerékpárlopásokkal kapcsolatosan Bátkai Miklós r. alezredes, kiemelt főelőadó hangsúlyozta: ha őrizetlenül hagyják a kerékpárjukat, mindenképpen zárják le! Akkor is, ha csak néhány percre mennek be valahová. Lehetőleg fához, korláthoz zárják hozzá, és használjanak jó minőségű lakatot, zárat! Ha udvarban, lépcsőházban támasztják le a biciklit, akkor is tanácsos lezárni, vagy zárható melléképületbe, tárolóba beállítani. Szó esett a „BikeSafe” adatbázisról, amelyben bárki regisztrálhatja a kerékpárját. Lopás esetén az alkalmazás megkönnyíti a felderítést, a kerékpár azonosítását.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az előadás témája volt még a lakásbetörések megelőzése, valamint szó esett az idősek sérelmére elkövetett csalásokról. Az alezredes felhívta a figyelmet arra, hogy senki ne engedjen be váratlanul érkező idegeneket a lakásába! Ne váltson fel pénzt és ne adjon vissza nagyobb címletből olyanoknak, akik támogatásra, visszatérítésre hivatkozva jelennek meg nála. A közüzemi szolgáltatók nem viszik készpénzben házhoz az esetleges túlfizetést. A házaló árusokkal, vállalkozókkal is legyenek óvatosak! Mielőtt vásárolnak, vagy megrendelnek valamilyen szolgáltatást, tájékozódjanak az árakról és arról, hogy a pénzükért megfelelő minőséget kapnak-e. Személyes adataikat, bankkártyájuk adatait, PIN-kódját ne adják meg idegeneknek! Ha egy ismeretlen telefonáló nyereményt ígér, de azért, hogy a nyereményt átadja, pénzt kér, ne fizessenek neki, ne utaljanak át pénzt a számlájukról! Elhangzott az is, hogy aki bűncselekmény áldozatává vált, balesetet szenvedett, a 112-es segélyhívón a nap 24 órájában kérhet rendőri intézkedést, segítséget.

Az előadás idején a művelődési ház előtt állt a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Mobil Bűnmegelőzési Centruma, amelyben hasznos kiadványokat, szórólapokat találtak az érdeklődők.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: www.police.huHÁZHOZ MEGYÜNK, SEGÍTHETÜNK?


Szarvason egy napon két helyszínen várják az érdeklődőket a rendőrség bűnmegelőzési szakemberei.

KIS FIGYELMETLENSÉG, NAGY BOSSZÚSÁG


Az adventi időszakban megnövekszik a forgalom a bevásárlóközpontok, üzletek környékén. A Békés megyei rendőrség kéri, hogy vásárlás közben is vigyázzanak a pénztárcájukra, mobiltelefonjukra, személyes dolgaikra!

FELKÉSZÜLTEN, SZABÁLYOSAN, ÓVATOSAN


Békés megyében is azt kéri a rendőrség a közlekedőktől, hogy készüljenek fel a téli közlekedésre! Vizsgáltassák át, javíttassák meg járműveiket és tartsák be a szabályokat, legyenek óvatosak!

IDŐSKORBAN IS BIZTONSÁGBAN


Az idősek biztonságáért elnevezésű program keretében helyi nyugdíjas klubokba látogat el a Békéscsabai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési és baleset-megelőzési főelőadója.
Home / Hírek / BŰNMEGELŐZÉSI ELŐADÁS SARKADON