Közösen a bűnmegelőzésért

Hírek, információk


IDŐSKORBAN IS BIZTONSÁGBAN

2018. szeptember 12.

   

Közös előadáson hívja fel a figyelmet a baleset - és a bűnmegelőzés fontosságára Szilágyi Ilona r. százados a Békéscsabai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója és Kutyik Margit r. hadnagy baleset-megelőzési főelőadó.

A szakemberek 2018. szeptember 10-én, a Deák Utcai Idősek Klubjában, másnap 11-én a Fövenyes utcai Idősek Klubjában, szeptember 12-én pedig a Kazinczy utcai Idősek Klubjában tartottak előadást. Kutyik Margit r. hadnagy a közlekedésben részt vevő, idős emberek figyelmét hívta fel a legfontosabb közlekedési szabályokra. Kiemelt téma volt a láthatóság fontossága, hiszen az őszi és a téli hónapokban korán sötétedik és a párás, ködös időjárás is nehezíti a közlekedést.  

A baleset-megelőzési főelőadó ábrák, fényképek és videók segítségével szemléltette, hogy egy-egy közlekedési szituációban mekkora jelentősége van a szabályok betartásának. Ezen kívül a rendőrnő kitért arra is, hogy időskorban fontos figyelemmel lenni arra, hogy ha valaki rosszul érzi magát, szédül, vagy fáj valamije, akkor kerékpárral ne induljon el, mert nagyobb a kockázata annak, hogy balesetet szenved.

Szilágyi Ilona r. százados a bűnmegelőzés területén szintén több témát érintett. Kérte a nyugdíjasokat, hogy ha ismeretlenek nyeremény ígéretével hívják fel őket, semmiképpen ne adják meg személyes adataikat, bankszámlaszámukat, bankkártyájuk PIN-kódját, ne utaljanak át pénzt. Ezen kívül kitért arra is, hogy még mindig gyakori eset, hogy idegenek csengetnek be különböző indokokkal idősekhez. Beszélgetni kezdenek velük, a bizalmukba férkőznek, majd elterelik a figyelmüket és ellopják a félretett pénzüket. Felhívta a figyelmet arra, hogy előzetes időpont egyeztetés nélkül érkező idegeneket nem szabad beengedni.

Az előadáson a rendőrnő hangsúlyozta, hogy a besurranó tolvajok ellen is hatékonyan kell védekezni. Ennek egyik legjobb módja, ha a kaput és a bejárati ajtót mindig bezárják. Ha otthon vannak, akkor is tegyék meg ezt, mert nem látnak rá minden helyiségből a bejárati ajtóra. Amikor szellőztetnek, ügyeljenek rá, hogy senki ne tudjon benyúlni, bemászni az ablakon. A szúnyogháló nem jelent védelmet, mert azt könnyen kiszakítják, kivágják a tolvajok.

A főelőadó beszélt arról is, hogy ha már megtörtént a baj, fontos, hogy a sértettek mielőbb tegyenek bejelentést a rendőrség 112-es segélyhívó számán. Ilyenkor mondják el pontosan, hogy melyik településről telefonálnak és azt is, hogy mi történt pontosan.

A Békéscsabai Rendőrkapitányság megelőzési szakemberei 2018. szeptember 13-án a Sarkantyú Utcai Idősek Klubjába látogatnak, ahol hasonló előadásokkal igyekeznek hasznos tanácsokat adni az idős embereknek.

Forrás: www.police.huHÁZHOZ MEGYÜNK, SEGÍTHETÜNK?


Szarvason egy napon két helyszínen várják az érdeklődőket a rendőrség bűnmegelőzési szakemberei.

KIS FIGYELMETLENSÉG, NAGY BOSSZÚSÁG


Az adventi időszakban megnövekszik a forgalom a bevásárlóközpontok, üzletek környékén. A Békés megyei rendőrség kéri, hogy vásárlás közben is vigyázzanak a pénztárcájukra, mobiltelefonjukra, személyes dolgaikra!

FELKÉSZÜLTEN, SZABÁLYOSAN, ÓVATOSAN


Békés megyében is azt kéri a rendőrség a közlekedőktől, hogy készüljenek fel a téli közlekedésre! Vizsgáltassák át, javíttassák meg járműveiket és tartsák be a szabályokat, legyenek óvatosak!

IDŐSKORBAN IS BIZTONSÁGBAN


Az idősek biztonságáért elnevezésű program keretében helyi nyugdíjas klubokba látogat el a Békéscsabai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési és baleset-megelőzési főelőadója.
Home / Hírek / IDŐSKORBAN IS BIZTONSÁGBAN