Közösen a bűnmegelőzésért

Hírek, információk


Idősek Világnapja: kiállítás és tanácsadás Békés megyében

2015. október 01.

   

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya minden évben különböző programokkal készül október 1-jére, az Idősek Világnapjára. Az idős emberek fokozott figyelmet igényelnek – hangsúlyozta Telekné Furák Mónika r. alezredes, bűnmegelőzési osztályvezető a Békés Megyei Könyvtárban 2015. október 1-jén Boros Béla karikaturista munkáiból nyílt kiállítás megnyitóján.

A bűnelkövetők gyakran kihasználják segítőkészségüket, jóindulatukat, illetve azt, hogy könnyen el tudják terelni a figyelmüket. Jellemzően tisztességtelen szándékkal házalók lopják meg az időseket. Pénzváltás ürügyén vagy visszatérítés, támogatás ígéretével elővetetik az egyedül élő nénikkel, bácsikkal a hosszú idő alatt összegyűjtött pénzüket, majd elbeszélgetnek velük és közben magukhoz veszik a pénzt. Arra is van példa, hogy különböző termékeket a piaci ár többszöröséért adnak el időseknek azzal, hogy egészségi problémájukon segít az adott eszköz. A tűzifával csalók is legtöbbször időseket károsítanak meg.

A rendőrség országszerte, így Békés megyében is számos programmal, tanácsadással igyekszik segíteni az időseknek abban, hogy felismerjék az ilyen helyzeteket, meg tudják előzni a bűncselekményeket, illetve szükség esetén a lehető legrövidebb időn belül segítséget tudjanak kérni. A Békéscsabán nyílt kiállításon megtekinthető karikatúrák a leggyakrabban előforduló jogsértések körülményeit emelik ki, szemléltetik. A tárlat 2015. október 31-éig tekinthető meg a Békés Megyei Könyvtárban.Emellett az Idősek Világnapja alkalmából 2015. október 1-jén idősek klubjaiban tartottak előadásokat a rendőrség bűnmegelőzési szakemberei. A világnapot követően, 2015. október 2-án Gyulán, 2015. október 3-án pedig Békéscsabán, a piacokon tartanak tanácsadást a rendőrök.JÁTÉKKAL A GYERMEKEK BIZTONSÁGÁÉRT


Általános iskolásoknak szervezett táborba és iskolai rendezvényekre látogattak el a rendőrség bűn-és baleset-megelőzési munkatársai.

ÉRDEKES ÉS TANULSÁGOS PROGRAM


Több szervezet, köztük a rendőrség várta a gyermekeket különböző egészséggel, biztonsággal kapcsolatos ismeretterjesztő játékokkal Szarvason.

NEM JÖTT BE AZ UNOKÁS TRÜKK


Egy békéscsabai nagymama azt tette, amit a rendőrség a bűnmegelőzési ajánlásokban rendszeresen megfogalmaz. Így nem tudták becsapni, nem érte kár.

FÓRUMOK A BŰNMEGELŐZÉSRŐL


Békés megyében Medgyesbodzáson, Mezőhegyesen és Végegyházán is bűnmegelőzési témájú előadással, tanácsadással várják az érdeklődőket a rendőrség munkatársai.
Home / Hírek / Idősek Világnapja: kiállítás és tanácsadás Békés megyében