Közösen a bűnmegelőzésért

Hírek, információk


Együtt a tanyán élők biztonságának erősítéséért

2015. május 13.

   


A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a Bács-Kiskun megyei, valamint a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitánysággal szoros együttműködésben egy 2015. március 1-jén kezdődött, közel 11 héten át tartó bűnmegelőzési programot valósított meg. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által támogatott „Közösen a Dél-alföldi régió külterületeinek biztonságáért, az élhetőbb tanyavilágért” projekt célja a külterületeken élők biztonságának erősítése volt. A három megyében több mint 120 ezren laknak a városokhoz, községekhez, falvakhoz tartozó, de azoktól távol eső tanyákon. A rendőrség kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a külterületen élők szubjektív közbiztonságérzetét erősítse.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával megvalósult program keretében három megye bűnmegelőzési szakemberei hangolták össze ilyen irányú tevékenységüket. A 2015. május 13-án Békéscsabán megtartott projektzáró rendezvényen dr. Hatala József ny. r. altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke elismerően szólt az összefogásról. Kiemelte, hogy a kiadványok, rádióműsorok, valamint a fórumok és a személyes látogatások révén sok aktuális információ jutott el a tanyákon élőkhöz. Emellett hangsúlyozta, hogy a polgárőrség és a tanyagondnoki szolgálat, valamint az idősekkel rendszeresen kapcsolatban álló szervezetek, szociális segítők együttműködésére is szükség volt ahhoz, hogy a program üzenetei a lehető legszélesebb körben eljussanak az érintettekhez.

A lakossággal való közvetlen kapcsolattartás és a szakmai egyeztetések, újítások fontosságát hangsúlyozta Németh Ágnes r. alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője is, aki munkatársaival végigkísérte és támogatta Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye rendőreinek munkáját. Ezt követően a program eredményeit részletesen ismertette dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője. Előadásában elmondta, hogy elemezték a helyzetet, majd az ezt követően megvalósított bűnmegelőzési rendezvények, elképzelések hatását is vizsgálták. A megkérdezettek többsége úgy nyilatkozott, hogy baj esetén a legkönnyebben és leggyorsabban a rendőrségtől tud segítséget kérni. A kérdőíveket kitöltők hasznosnak találták a programot és az annak keretében kapott új információkat, bűnmegelőzési célokat szolgáló eszközöket.

Az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója, dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos, országos rendőrfőkapitány-helyettes a beszámolót követően elismerően szólt a három megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési tevékenységéről. Reményét fejezte ki, hogy a bűncselekmények számának csökkentése és a külterületen élők, köztük az idősek biztonságának erősítése érdekében a pályázat lezárását követően is folytatódik a tartalmas szakmai együttműködés.

A programzáró rendezvény egyúttal képzési nap is volt. A kábítószer-fogyasztás, a kríziskommunikáció, az építészeti bűnmegelőzés, valamint az internetbiztonság kérdéséről is hallhattak előadásokat szakértőktől a programban résztvevő rendőrök, polgárőrök és tanyagondnokok.

A konferencián dr. Kis Péter r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, Békés megye rendőrfőkapitányának bűnügyi helyettese megköszönte az önkénteseknek és a társintézményeknek az együttműködést. Hangsúlyozta, hogy Békés megyében a rendőrség tovább folytatja az úgynevezett „tanyaprogramot”. Ennek keretében rendszeresen látogatják a külterületen egyedül élőket, illetve időseket annak érdekében, hogy megismerjék a közbiztonságot érintő észrevételeiket.JÁTÉKKAL A GYERMEKEK BIZTONSÁGÁÉRT


Általános iskolásoknak szervezett táborba és iskolai rendezvényekre látogattak el a rendőrség bűn-és baleset-megelőzési munkatársai.

ÉRDEKES ÉS TANULSÁGOS PROGRAM


Több szervezet, köztük a rendőrség várta a gyermekeket különböző egészséggel, biztonsággal kapcsolatos ismeretterjesztő játékokkal Szarvason.

NEM JÖTT BE AZ UNOKÁS TRÜKK


Egy békéscsabai nagymama azt tette, amit a rendőrség a bűnmegelőzési ajánlásokban rendszeresen megfogalmaz. Így nem tudták becsapni, nem érte kár.

FÓRUMOK A BŰNMEGELŐZÉSRŐL


Békés megyében Medgyesbodzáson, Mezőhegyesen és Végegyházán is bűnmegelőzési témájú előadással, tanácsadással várják az érdeklődőket a rendőrség munkatársai.
Home / Hírek / Együtt a tanyán élők biztonságának erősítéséért