Közösen a bűnmegelőzésért

Hírek, információk


Biztonságban a nyári vakáció idején is

2017. június 14.

   

Lényeges, hogy a szülők a szünidőben is tudjanak arról, kivel tölti gyermekük az idejét, hová megy, kikkel találkozik – hangsúlyozta Telekné Furák Mónika r. alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányág Bűnmegelőzési osztályának vezetője (a képen balról). A szülőknek tanácsos feljegyezni a gyermek barátainak az elérhetőségeit is.  Az önállóan közlekedő gyermekek legyenek tisztában a segélyhívó számokkal és legyen náluk, vagy tanulják meg a szüleik telefonszámát.

A szülők, nagyszülők figyelmeztessék gyermekeiket, hogy idegenekben ne bízzanak meg, ne menjenek el velük sehová még akkor sem, ha csak útbaigazítást kérnek. Sehol ne hagyják még rövid időre se őrizetlenül személyes dolgaikat. Rendezvényeken, strandon is ügyeljenek táskájukra, pénztárcáikra, mobiltelefonjukra. Kábítószereket, tudatmódosító anyagokat, olyan szereket, amiket esetleg társaságban mások kínálnak, ne próbáljanak ki, mert hatásuk kiszámíthatatlan. Az együtt szórakozó tizenévesek késő este ne egyedül, hanem lehetőség szerint csoportosan induljanak haza.

Fontos téma az internet használat is, a világháló biztonságos használatáról is beszéljenek a szülők a gyermekeiknek. Nem osszák meg közösségi oldalakon, hogy mikor mennek nyaralni, mikor nem lesz otthon senki. Azt is érdemes mérlegelni, hogy milyen fotókat, videókat tesznek közzé magukról az interneten.

A nyári szünidő kezdetén érdemes a szülőknek időt szánni arra, hogy gyermekeikkel végigjárják azokat az útvonalakat, ahol a gyermek önállóan közlekedik – mondta Pardi Ildikó r. alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési csoportvezetője. Beszéljék meg, melyik közlekedési jelzés mit jelent, miért fontos figyelembe venni. Csak a kötelező tartozékokkal felszerelt kerékpárokkal engedjék el kerékpározni gyermeküket.

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 26 ezer példányban készíttetett el egy szórólapot, amely az általános iskolások számára a legfontosabb tanácsokat tartalmazza. A szórólapokat a baleset-megelőzési előadók vitték ki az iskolákba, ahol minden diák bizonyítványába bekerült. A szabályok mellett egy rejtvényt is találnak a tanulók, amelynek megfejtésével a biztonságos közlekedést szolgáló eszközöket nyerhetnek.

Sok felső tagozatos általános iskolás a nyári szünidőben közlekedik majd először segédmotoros kerékpárjával, a középiskolások közül pedig többen autóvezetőként jelennek meg a forgalomban. Tudatosítani kell bennük, hogy a járművezetés felelősséggel jár. A személygépkocsit vezetők és utasaik mindig használják a biztonsági övet, a gyermekeket csak az életkoruknak, magasságuknak megfelelő biztonsági ülésben vagy magasítón vigyék. Nagyon fontos a példamutatás, a szülők és nagyszülők is mindig kapcsolják be az övet és gyalogosként is tartsák be a szabályokat. Ne menjenek át a tilos jelzésen akkor sem, ha éppen nem jön semmi, mert a gyermek később egyedül is megpróbál majd átszaladni a piroson. A gyermekek biztonsága érdekében a rendőrség kéri a járművezetőket, hogy a nyári a gyalogos-átkelőhelyeknél, bevásárlóközpontok parkolóiban, játszóterek, parkok, strandok bejáratának közelében fokozott figyelemmel közlekedjenek!    JÁTÉKKAL A GYERMEKEK BIZTONSÁGÁÉRT


Általános iskolásoknak szervezett táborba és iskolai rendezvényekre látogattak el a rendőrség bűn-és baleset-megelőzési munkatársai.

ÉRDEKES ÉS TANULSÁGOS PROGRAM


Több szervezet, köztük a rendőrség várta a gyermekeket különböző egészséggel, biztonsággal kapcsolatos ismeretterjesztő játékokkal Szarvason.

NEM JÖTT BE AZ UNOKÁS TRÜKK


Egy békéscsabai nagymama azt tette, amit a rendőrség a bűnmegelőzési ajánlásokban rendszeresen megfogalmaz. Így nem tudták becsapni, nem érte kár.

FÓRUMOK A BŰNMEGELŐZÉSRŐL


Békés megyében Medgyesbodzáson, Mezőhegyesen és Végegyházán is bűnmegelőzési témájú előadással, tanácsadással várják az érdeklődőket a rendőrség munkatársai.
Home / Hírek / Biztonságban a nyári vakáció idején is